7 tm/12 oktober 2016 SelfQuest (Belgie)

IMG_3629Wars van guru’s en mooie – maar onverifieerbare – verhalen? Inmiddels ervan overtuigd dat geld wel blij, maar niet gelukkig maakt? Best wel geslaagd in je leven, maar toch op zoek naar… ‘dat’. Een steeds vaker en steeds intenser terugkerend verlangen naar ‘iets’, waarvan je zeker weet dat het niet in de buitenwereld te vinden is? Het kan zomaar zijn dat je toe bent aan SelfQuest.

“Overtreding” van een universele wet betekent dat hetgeen je wilt in eerste instantie moeizamer tot stand komt dan je lief is. In tweede instantie stagneert het zelfs helemaal. Inspiratie transformeert dan langzaam maar zeker naar frustratie. Het is dus ‘best wel belangrijk’ om deze universele wetten te kennen en er slim gebruik van te maken.

Van 7 t/m 12 oktober is de eerstvolgende 5-daagse “SelfQuest” weer gepland in België. Deze werkelijk unieke locatie tussen Gent en Brussel, is ons vorig jaar zeer goed bevallen. Rust, ruimte, een uitstekende keuken en een sfeer die al vele schrijvers heeft geïnspireerd.

Je leeft. De principes – wetmatigheden – waarop je bestaan is gebaseerd, zijn dezelfde als die in alles dat je doet doorwerken. Je “zijn” en je “doen” hebben dezelfde basiselementen. Zoals je zelf over een fysieke, een emotionele en een mentale intelligentie beschikt, zo is ook al je handelen gebaseerd op een idee, de uitvoering van dat idee en de beleving van het resultaat.

Theorie die vaker zal aanvoelen als herinnering dan als iets nieuws. Oefeningen om zelf te onderzoeken hoe ‘het’ bij jou werkt. Een betere balans tussen je binnenwereld en je buitenwereld en ontdekken hoe je in beide ‘werelden tegelijkertijd gelukkig kan zijn.

Je kwalificeert jezelf als deelnemer als je:

  • Je ‘normale dagelijkse bestaan’ behoorlijk op orde hebt;
  • Over een gezonde dosis scepsis beschikt;
  • Over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikt;
  • Je al een aantal boeken en liefst ook cursussen hebt gevolgd op het gebied van persoonlijke ontwikkeling;
  • Je, ondanks dat je eigenlijk niet echt klachten hebt over je leven, merkt dat ‘er iets mist’;
  • Je al tot de conclusie bent gekomen dat ‘dat wat mist’ meer met je binnenwereld te maken heeft dan dat er iets ontbreekt in je buitenwereld.

Verdergaande psychologische ontwikkeling is niet iets dat voor iedereen is weggelegd. Velen voor wie wel die richting opgaan, kennen vanuit hun kindertijd de verwondering over hun omgeving en de mensen om hen heen. Ze zien de dingen onbenoembaar anders, waardoor ze min of meer wat buitenbeentjes worden. Toegevend aan wat de omgeving dan wel snapt, zijn ze wel in staat zich aan te passen. Opleidingen af te ronden en niet zelden maatschappelijk bovengemiddeld geslaagd te zijn. Toch blijft er iets knagen… ‘waar gaat het nou echt om’. Soms is er een ‘schok’ voor nodig om hier weer aan herinnert te worden. Niet zelden is dit een burn out of een ingrijpende verandering in de persoonlijke omstandigheden. Ineens is dan de vraag weer actueel: Waarom ben ik hier? Wat is dit leven? Wat moet ik doen?

Boeken. Het begint doorgaans met boeken over de meest uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met de binnenwereld. Dat veel literatuur van de meest uiteenlopende religieuze en filosofische stromingen verkrijgbaar zijn, is dan enerzijds een zegen, anderzijds verwarrend. Hoe inspirerend sommige boeken ook geschreven zijn en hoe ‘waar’ de talloze oneliners ook klinken, het ‘hoe’ blijft onderbelicht. De content is er wel maar de context ontbreekt. Ongeacht hoeveel cursussen je al hebt gevolgd en ongeacht hoeveel oefeningen je al hebt uitgeprobeerd. Eén ding is je wel duidelijk geworden: het past niet bij je om je aan te sluiten bij een bepaalde sekte of stroming.

Als je jezelf herkent in het beeld van de vorige alinea’s, dan is de kans groot dat je wel tot 1% van de mensheid hoort die niet ontkomen aan verdergaande psychologische ontwikkeling. Of dat nu leuk is of niet… meestal niet overigens…

Wat je kunt verwachten:

Eerdere deelnemers aan deze reis noemen het “een ommekeer in mijn leven” en “de bak met kwartjes die ineens allemaal op hun plaats vielen”. Verwacht geen kant en klare antwoorden. Reken wel op een aanpak om de antwoorden  in jezelf te vinden. Immers: hoe goed we ook onze weg in de buitenwereld kunnen vinden, zo slecht zijn we thuis in onze binnenwereld.

Kennis is ten eerste belangrijk, de structuur van je binnenwereld. Hoe verhoudt je karakter zich ten opzichte van de andere ‘delen’ van je? Wat is het effect daarvan op hoe je omgeving eruit ziet? Toepassen van die kennis op jezelf, volgt daarna. Zoals je met alleen de receptuur van brood geen brood kunt bakken. De combinatie van theorie in combinatie met oefeningen waarbij je zelf kunt verifiëren hoe dat bij jezelf werkt, is de kern van de cursus. Het gevolg hiervan is de start van een transformatieproces waar je de rest van je leven mee verder kunt.

Wat je nog meer kunt verwachten:

Geheel in lijn met de traditie waar de cursus op geënt is, is het decor zorgvuldig uitgezocht waarbij zowel fysieke en psychologische voeding van hoge kwaliteit is. We hebben te maken met zowel een binnenwereld als met een buitenwereld, zoals we te maken hebben met een materiële wereld en een geestelijke wereld: de wereld van ‘dingen’ en de wereld van ‘ideeën’. Beide hebben goede en verantwoorde voeding nodig…

Programma:

Aankomst op vrijdag, vanaf 1530. Welkomstborrel om 1700.

Zaterdag tot en met dinsdagavond: Vertellen, ontdekken, ervaren, verwonderen, verbazen, vermaak:

  • Wakker worden, maar dan anders…
  • Enneagram als psychologisch model – karaktertypes.
  • Enneagram als transformatiemodel – wie “brood” begrijpt, begrijpt alles.
  • Enneagram als model van één mens – De routekaart van je binnenwereld.
  • Binnenwereld – Buitenwereld: wat heb je er aan, wat kun je er mee.
  • Verdergaande psychologische ontwikkeling.
  • Human life: the user manual.

Woensdag uitslapen, uitchecken en terugreis

 

 

Call Now Button