Improving your mental game

Waar karakterverschillen een grote impact hebben op de benadering en beleving van het spel, zijn deze individueel. Generiek, ongeacht je karakter en bijbehorend temperament, heeft iedereen te maken met het feit dat het deel van de hersenen dat wil en bedenkt, vrijwel geen verbinding heeft met het deel van de hersenen dat het doen aanstuurt. Aangezien het resultaat het logische gevolg is van de samenwerking tussen ‘willen’ en ‘doen’ is het ten eerste belangrijk dat deze twee elkaar niet hinderen.

Vertrouwen of wantrouwen…

Kort door de bocht: Als het ‘willen’ vertrouwen heeft in de goede afloop, levert dat het ontspannen gevoel op dat nodig is voor een optimale swing, balcontact en resultaat naar tevredenheid. Als het willen er geen vertrouwen in heeft, levert dat een spanning op die contraproductief is. Het deel van de hersenen dat wil, heeft wel een sterke verbinding met ons zelfbeeld en de betekenis die we aan onszelf geven in relatie tot de waardering voor de resultaten die we op de mat leggen. Onvoldoende vertrouwen gaat als gevolg daarvan altijd hand in hand met gedachten – welke dan ook – uit het genre ‘als dit maar niet verkeerd gaat…’ Met inderdaad het gevolg dat datgene gebeurt wat je dus niet wilde.

Als je er op let, zal het je opvallen dat er bij een goede swing geen ruimte was voor gedachten, alsof het ‘willen’ even ruimte maakt voor ‘laten gebeuren’. Als je dus wel last hebt van gedachten zul je even een kunstgreep moeten toepassen. De truc is om de bron van gedachten even iets anders te doen te geven, waardoor het zich niet bemoeit met de actie van het lichaam. Tellen met aandacht blijkt hier bijzonder goed te werken. Tellen, op zo’n manier dat je je aandacht erbij moet houden kun je doen door van 1 tot 10 te tellen en tegelijkertijd terug te tellen van 10 naar 1. Je telt dan dus 1-10; 2-9; 3-8; 4-7; 5-6; 6-5; 7-4; 8-3, 9-2; 10-1 terwijl je lichaam de upswing en downswing maakt.

Bouwen aan vertrouwen is ook het creëren van bruikbare gewoonten. Je denkt immers ook niet meer na over hoe je een trap op moet lopen of moet zwemmen of fietsen. Een bruikbare gewoonte in golf is een aanleren van een routine. Zelf gebruik ik een een doctrine die ik start nadat ik mijn doel en speellijn heb vastgesteld en de club heb gekozen waarvan ik weet dat deze de grootste kans op een bruikbaar resultaat geeft. Grip, voetenstand, balans, upswing, downswing, tempo, visualiseren van de balvlucht, zijn allemaal facetten die ik kan doornemen voordat ik de bal adresseer. Zonder dat het me ook maar één slag kost. Niet dat mijn lijf niet zou weten wat het moet doen, wel omdat mijn lijf op die manier aan mijn denken de boodschap geeft dat het wel in orde komt.

Als je last hebt van beperkende gedachten, ongeacht waardoor deze worden opgeroepen, weet dan dat onzekerheid een rol speelt en dat deze instinctieve emotie een effect heeft op je spierspanning die je niet kunt gebruiken. Bezorg je denkdeel wat afleiding door te tellen zoals hierboven aangegeven en neem implementeer deze in je doctrine. In het begin is het even wennen om te tellen terwijl je slaat, maar je zult al snel ervaren dat je lijf inderdaad weet wat te doen en eerder last dan gemak heeft van allerlei gedachten.

[facebook]

 

Call Now Button