Steeds vaker valt het me op dat de illusie dat kinderen die vragen, overgeslagen worden bij veel mensen nog bestaat. Op een bijzondere manier is dit Calvinistische idee in het Sinterklaasverhaal terecht gekomen. Maar het klopt niet.
In overeenstemming met de Wet van Sinterklaas, krijgt iedereen altijd waar hij of zij om gevraagd heeft. Het maakt Sinterklaas niet uit wat je vraagt, hij geeft gewoon. Als je dus gelooft dat je eerst ‘braaf’ moet zijn voordat je ergens om mag vragen of voordat je iets krijgt, krijg je gelijk. Als je gelooft dat je iets mag krijgen zonder er iets voor te doen, heb je ook gelijk.
De kwalijke gevolgen van onze opvoeding zijn bij sommigen diep geworteld. We zijn opgevoed in het Keynesiaanse model van eerst hard studeren zodat je een goed betaalde baan kunt krijgen zodat je mooie dingen kunt kopen en ‘dus’ een aantrekkelijke partner wordt. We zijn afgericht om de vervulling van onze verlangens zo lang mogelijk uit te stellen en we zijn geconditioneerd om eerst iets te moeten doen voordat we een beloning krijgen. Want zo hoorde dat.
De kwalijke gevolgen van onze opvoeding, goedbedoeld ten spijt, heeft velen doen geloven dat je alles kan bereiken als je er maar hard genoeg voor werkt. Doelen stellen, ambitie, vergelijking, competitie, focus en discipline werden gebruikt om zaken te verwerven en op basis van die zaken status te verwerven. Nog steeds bestaan er ranglijsten van rijkste mensen ter wereld en nog steeds zijn de mensen die hier vermeld worden voor velen de goeroe of rolmodel.
De kwalijke gevolgen van onze opvoeding omvat het schoolsysteem waarin we vooral leren om heel hard te werken om de vakken waar we onvoldoendes voor halen op te krikken – en bijzonder beloond worden als dat ook lukt, terwijl we de vakken waar we moeiteloos in uitblinken verwaarlozen. Zeker als dat vakken zijn ‘waar niets in te verdienen’ valt.
Bij elkaar genomen is het niet vreemd dat veel mensen nog denken dat ze eerst iets moeten doen voordat ze iets mogen krijgen. In het verlengde daarvan is het ook niet vreemd dat mensen die niet beschikken over wat ze graag willen, menen dat het op een of andere manier ‘hun eigen schuld’ is. Het is niet vreemd en het is ook niet bruikbaar.
Als je gelooft dat je iets niet verdiend hebt, krijg je ook precies waar je om vraagt: niets. Als je gelooft dat je zomaar iets mag ontvangen omdat je het graag wilt, krijg je ook gelijk. Met keuze voor geloven dat je iets mag krijgen, gewoon omdat je het graag wilt, maak je het jezelf dus een stuk gemakkelijker.
Daarbij is het wel belangrijk om eerst je focus te verleggen van ‘dingen uit de buitenwereld’ naar verlangens uit de binnenwereld. Ieder mens heeft dezelfde verlangens naar bijvoorbeeld veiligheid, gezondheid, bijdragen, spelen, erkenning, vriendschap, intimiteit, persoonlijke groei, authenticiteit, ruimte en zo voort. Neem een minuut of tien de tijd om bij je zelf te rade te gaan over welke verlangens je hebt en wees nieuwsgierig naar welke plaatjes er vervolgens opkomen. Plaatjes die van binnenuitkomen mag je geïnspireerd noemen. Plaatjes die van buitenaf komen, zoals reclame zijn geëxpireerd. Het was immers de inspiratie van iemand anders die zijn wens zag uitkomen.
Durf weer kind te zijn.
Meer weten? De gehele handleiding Toepassen van de Wet van Sinterklaas vind je als cadeau op www.meergelukdoorwijsheid.nl
[facebook] [retweet]