“Wie zoet is, krijgt lekkers…”

 

Eerder stelde ik dat Sinterklaas niets te maken heeft met voorwaarden. Sinterklaas geeft gewoon waar je om vraagt, zonder condities, mitsen of maren. Overigens ook zonder de mogelijkheid om daarover te reclameren.

Vanuit dit perspectief is de bekende frase “wie zoet is krijgt lekkers…” dan ook volkomen misplaatst. Je hoeft immers niet aan een of andere voorwaarde te voldoen om iets aan Sinterklaas te vragen.

Gelukkig ontkom ook ik niet aan voortschrijdend inzicht met terugwerkende kracht. Na dit jaar Sinterklaas van een nieuwe habijt te hebben voorzien en inmiddels een zestal inspirerende pakjesavonden verder, kwam ik er achter dat er een andere betekenis zit verstopt in ‘wie zoet is krijgt lekkers’.

De zinsnede ‘wie zoet is krijgt lekkers’ refereert aan de kwaliteit van je innerlijke staat. In overeenstemming met wat Nicoll beweert: “Being attracks your life” heeft de kwaliteit van je ‘binnenwerk’ een directe relatie met wat je in het leven aantrekt en afstoot. Gelukkig is ‘being’ veranderbaar en kun je er aan werken om de kwaliteit ervan omhoog te krijgen. Het eerste dat je hiervoor concreet kunt doen is om te stoppen met negatief te zijn.

Verbitterd zijn over wat het leven je tot dusver heeft gebracht, heeft een averechts effect op de realisatie van je verlanglijst. Het maakt niet uit wat je graag wilt, zolang je negatief bent, zul je merken dat de aflevering van je bestelling voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld. Gelukkig kun je daar dan weer wel iets aan doen.

Aan de andere kant kan niet worden ontkent dat ‘negatief zijn’ zodanig in het Nederlandse cultuurpatroon is verweven, dat je het bent zonder dat je het in de gaten hebt. De onderstaande top 7 kan je wellicht helpen om een en ander bij jezelf even na te gaan:

1.    Jezelf bezig houden met “wat anderen ervan zouden kunnen vinden”.

2.    Fantaseren over hoe je leven gelopen zou zijn “als je maar…”.

3.    Menen dat je iets tegoed hebt omdat je er zo je best voor hebt gedaan.

4.    Jaloers zijn op ‘het succes’ of wat dan ook van anderen.

5.    Klagen, waarover dan ook.

6.    Roddelen.

7.    Je zorgen maken over de toekomst.

Wellicht nog aangevuld met een achtste: Denken dat morgen een goede dag is om hiermee te beginnen. Niet negatief zijn is heel iets anders dan een gekunsteld of bedacht positivisme of een rationalisatie van je omstandigheden door abstracties als ‘karma’ of ‘lot’ daarvan als oorzaak te zien. Waar je nu bent met inbegrip van je omstandigheden van dit moment, is de ideale plaats om de kwaliteit van je being wat op te krikken.

Vooral ook namens Sinterklaas, wens ik je veel “lekkers”

[facebook] [retweet]

Call Now Button